Vzdrževanje in čiščenje sedežne garniture

Sedežne garniture so osrednji del vsake dnevne sobe in s tem tudi dogajanja v njej, pa naj gre pri tem le za večerno gledanje televizije ali pa morda popoldansko druženje prijateljev. Gre za kos pohištva, ki je v naših domovih resnično nepogrešljiv, saj jo uporabljamo domala vsak dan. Na sedežni in okoli nje se radi zbiramo kot družina, pogosto nam služi za počitek ali krajši oddih, še najbolj klasičen prizor s sedežne garniture pa je večerno poležavanje s pokovko in daljinskim upravljalnikom v roki, se strinjate?

 

Sedežne garniture

 

Res je, pogostost njene uporabe se od doma do doma razlikuje, vsi pa si želimo, da bi imela kar najdaljšo življenjsko dobo, da bi nam služila in da bi bili z njo zadovoljni. Prvi korak do kvalitetne sedežne garniture, ki bo zadovoljevala naše želje in potrebe, je zagotovo nakup. Tega kosa pohištva pač ne kupuješ prek spleta, ampak si moraš zanj vzeti precej časa in razmisleka. V prvi vrsti je treba dobro razmisliti, kam in kako jo bomo postavili, kakšno pohištvo bo stalo poleg nje, kako veliko potrebujemo, kakšne oblike bo, iz katerih materialov … Barvni odtenki so le pika na i.

 

Če bi radi na sedežni uživali dolgo in tudi kakovostno, mora biti takšen tudi nakup – gledati moramo zlasti na to, da bomo zadostili svojim kriterijem kakovosti. Zagotovo vam ne bo škoda odšteti malce več, če veste, da boste s tem dobili resnično vrhunski kos, na katerega boste ponosni in ga boste rade volje razkazali tudi, ko se bodo napovedali obiski.

 

 

Še nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri nakupu: sedežne garniture lahko testirate, pregledate trdoto in vzdržljivost okvirja, preverite, kako so narejeni šivi in še enkrat preverite tudi natančne mere, da se slučajno ne bi ušteli.

 

Sedežne garniture uporabljajte za to, čemur so namenjene

 

Nakup sedežne garniture je šele prvi korak k res udobnemu in prijetnemu preživljanju časa v dnevni sobi. Da bo sedežna dolgo ohranila svojo obliko, barvo in preostale lastnosti, jo je treba primerno vzdrževati in seveda tudi negovati.

 

Veliko lahko naredimo že s tem, če sedežno garnituro uporabljamo za to, čemur je pač namenjena – izogibamo se, na primer, sedenju na naslonjalih za roke in glavo, če na sedežni radi poležavamo, pa menjamo položaje, da ne ležimo vsak večer na točno enakem mestu. Oblazinjeno pohištvo lahko namreč iz tega razloga spremeni svojo obliko, zato bodite pozorni tudi na to. Če bo sedežna izpostavljena močni sončni svetlobi, lahko sčasoma zbledi, če jo postavimo preblizu ogrevalnih teles, pa lahko to vpliva tudi na samo tkanino oziroma usnje. Za tovrstne primere so praktična različna ogrinjala, če želite sedežno popolnoma takšno, kot ste jo kupili, pa seveda ogrinjal ne boste uporabili – odločitev je vaša.

 

Sedežna garnitura

 

Redno čiščenje in odstranjevanje madežev

 

Sedežne garniture čistimo s sesalnikom (vodnim, na primer) in krpo. Kadar se po njih polije pijača, je treba tekočino takoj obrisati in dobro osušiti, da se ne zažre v tkanino. V tem primeru jo boste le stežka odstranili. Redno je treba čistiti tudi blazine, ki lahko zaradi neprimerne rabe prav tako spremenijo svojo obliko. Če imate doma otroke, veste, o čem govorimo.

 

S sedežne je treba redno, vsakodnevno, odstranjevati delce oziroma ostanke hrane in drugih snovi, ki jih prinesemo nanjo. To lahko naredimo s sesalnikom, na katerega namestimo mehke ščetine, da tkanine ne poškodujemo. Prah lahko s sedežne garniture očistimo s krpo iz mikrovlaken. Bodite še posebej nežni in uporabljajte čisto krpo, da ne boste poškodovali usnja. Nasvet za domače čistilo: v posodi zmešajte vodo in alkoholni kis v razmerju 1 : 1, krpo pa dobro odcedite. Sedežno brišite nežno in od zgoraj navzdol, na koncu pa jo obrišite oziroma osušite še s suho krpo.

 

Kar se tiče madežev, jih je seveda najbolje očistiti sproti, takoj, ko nastanejo. V kolikor so se madeži zasušili, jih odstranjujte z za to primernimi preparati, lahko pa poskusite z mešanico sode bikarbone in koruznega škroba, ki jo nanesete neposredno na madež. Nekaj časa pustite delovati, potem pa madež nežno podrgnite s ščetko. Postopek najprej preizkusite na delu, ki ni viden, da se prepričate, če je učinkovit in varen.

 

Vsekakor naj pri čiščenju sedežne garniture velja pravilo, da jo skušamo očistiti na čim bolj naraven način in s preparati brez škodljivih kemikalij. Če je sedežna usnjena, lahko usnje zaščitite s kakšnim premazom, sicer pa uporabljamo v glavnem vodo in morda kakšen dodatek v majhnem deležu.

 

Za dolgo življenjsko dobo sedežne garniture z njo ravnajte nežno in previdno, redno čiščenje njene površine pa naj bo le še pika na i popolnemu videzu vašega dnevnega prostora, v katerem se počutite odlično.