Laminati so pametna izbira za vaš dom

Ko govorimo o urejanju doma, zagotovo najprej pomislite na opremljanje s pohištvom, takšnimi in drugačnimi dodatki in dekoracijo, a v resnici gre za veliko več kot to. Poleg pohištva je pomembno tudi, na kakšni podlagi bo le-to stalo. Zato so vam za vaš dom na voljo najrazličnejše talne obloge, saj je pravilno izbrana talna obloga veliko pomembnejša, kot si morda mislite. Glede na namembnost prostora izberite tisto, ki bo najbolj funkcionalna. Danes so resna konkurenca ostalim vrstam talnih oblog laminati (obiščite https://www.floor-experts.si/izdelki/laminati/ za več informacij), saj lahko izberete najrazličnejše dekorje, ki imitirajo bodisi les ali keramiko in se tako kar najbolje zlijejo z arhitekturo posameznega prostora. Le najbolj natančni opazovalci bodo tako videli, da v prostoru nimate položenih npr. ploščic temveč laminat.

 

Laminati

 

Kaj je laminat in kakšne so njegove lastnosti?

 

Laminat je sintetična talna obloga iz več slojev, ki največkrat imitira les, lahko pa tudi kamen in druge materiale. Zaradi enostavnega polaganja in lahkega vzdrževanja mu danes strmo narašča popularnost, zato velja za največjo konkurenco parketu. Laminatna talna obloge sestoji iz več plasti. Zgornja plast, na kateri je tudi vzorec, površini laminata daje trdnost. Naloga srednje deske je, da podlagi naredi stabilnost, spodnja pa prepreči zvijanje podlage. Poleg teh treh plasti imate možnost deski dodati še posebno gumijasto podlago, ki preprečuje škripanje laminata ob hoji. Laminati so vsestranska obloga in ponujajo najrazličnejše možnosti kombiniranja, saj je izbor zelo širok; izbirate lahko glede na barvo (svetla, srednja ali temna), dimenzije (različna širina, dolžina in debelina), dekor (različne vrste lesa, kamen in drugo), način in sistem montaže ter poljubni vzorec. Tako boste lahko v množici glede na specifične želje in lastne potrebe gotovo našli pravega zase.

 

 

Prednosti laminatov

  • Trpežnost, funkcionalnost in preprosto polaganje

Ena od glavnih prednosti laminatov je zagotovo njihovo enostavno polaganje, saj jih ni potrebno lepiti, zato se polaganja, če ste vsaj malo vešči, lahko lotite tudi sami. Laminati so trpežni in zato odporni na obrabo, ob morebitnih poškodbah pa je mogoče poškodovani del preprosto zamenjati ali poškodbe odpraviti z ustrezno pasto. Kot že prej omenjeno, so na voljo v najrazličnejših barvah in vzorcih, hkrati pa dajejo videz pravega lesa. Laminati so izredno funkcionalni, saj so manj občutljivi kot parket in zato primerni skoraj za vse vaše bivalne prostore.

  • Enostavno vzdrževanje

Poleg tega je laminate tudi enostavno vzdrževati, zadostuje že suho čiščenje s krpo, metlo ali sesalnikom za prah. Seveda je glede na stopnjo obremenjenosti in umazanosti priporočljivo tudi redno mokro čiščenje z ustreznim čistilom. Površino je nato treba obrisati z dobro ožeto krpo, ki je le rahlo navlažena. Krpa za čiščenje ne sme biti premokra, saj bi sicer voda ostala na površini, kar bi lahko povzročilo napihnjenost parketa. Po čiščenju je priporočljivo laminat še spolirati, s čimer povečate lesk tal in poskrbite za daljšo življenjsko dobo laminata.

 

 

Laminat

  • Ugodna cena

Laminati so narejeni iz kompozitnega lesa, se pravi iz dolgih ploščatih iveri, ki so zlepljene z vodoodpornim lepilom, ali iz furnirja. Materiali za laminate so cenejši, pa tudi polaganje talne obloge iz laminata je v povprečju do petdeset odstotkov cenejše kot polaganje sorodne talne obloge parketa.

 

Če želite, da laminati čim dlje ohranijo svojo lepoto, je pomembno, da poskrbite tudi za zaščito pohištva. To storite tako, da na noge miz in stolov pritrdite podložke iz klobučevine in s tem talno oblogo ubranite pred praskami zaradi premikanja pohištva. Če imate laminate položene tudi v predsobi, si omislite še kakovosten predpražnik, ki bo zadržal pesek in drugo umazanijo, ki jo lahko s čevlji prinesete v stanovanje. Pomembno je, da pri izbiri laminata dobro premislite, morda izberete nekoliko dražjega in debelejšega, saj je ta kvalitetnejši, zagotavlja pa daljšo življenjsko dobo in tako bodo vaši bivalni prostori še dolgo izžarevali modernost ter domačno toplino.