Parodontoza

Parodontalna bolezen ali parodontoza je bolezensko stanje dlesni oziroma obzobnih tkiv, ki se razvije po dolgotrajnem vnetju dlesni. Te nato pordijo in otečejo, pojavijo pa se še druge težave in zapleti. Parodontoza je bolezen razvitega sveta, saj so glavni povzročitelji parodontoze dejavniki, povezani s sodobnim načinom življenja, kot je na primer stres in z njim povezan oslabljen imunski sistem. Vse skupaj pa lahko še sami poslabšamo s svojimi slabimi navadami, kot je npr. kajenje.

 

 

Poleg že naštetih dejavnikov pa se parodontoza lahko pojavi oziroma se lahko stopnjuje tudi zaradi porušenega hormonskega ravnovesja, slabo izdelanih ali nekvalitetnih zobnih prevlek in plomb, diabetesa in uporabe nekaterih zdravil, včasih pa smo ji bolj podvrženi tudi zaradi naše genetske zasnove.

Parodontoza je dolgotrajno kronično vnetje in zaradi zapletov, ki jo spremljajo, lahko hudo ogrozi naše zdravje. Večjemu tveganju za zaplete v povezavi s parodontozo imajo namreč ljudje z diabetesom in srčnožilnimi boleznimi, ravno tako je nevarna vsem nosečnicam s preeklampsijo, lahko pa je tudi eden od dejavnikov za prezgodnji porod ali rojstvo otrok z nizko porodno težo.

Najpogosteje je parodontoza posledica slabe ustne higiene, zaradi česar se na zobeh začnejo kopičiti mehke bakterijske zobne obloge (biofilm). Če ne ukrepamo pravočasno in jih z rednim umivanjem zob ne odstranjujemo sproti, začnejo zastajati na zobeh, nato otrdijo in mineralizirajo v zobni kamen. Ker je prisotnih toliko bakterijskih oblog, pride do vnetja dlesni, sčasoma pa tudi do propada obzobnih tkiv. Glavni povzročitelj vnetja dlesni so bakterije v zobnih oblogah, zaradi katerih se kasneje lahko razvije parodontalna bolezen oziroma parodontoza.

Parodontoza se zdravi tako, da se izvedejo natančne parodontalne meritve, na podlagi katerih se oceni dejansko stanje s parodontozo prizadetih zob in obzobnih tkiv. Ko so rezultati meritev odčitani, se potem upoštevajoč pacientovo anamnezo in ugotovitve rentgenskih posnetkov zdravniki odločijo za ustrezno metodo zdravljenja, ki mora obvezno potekati s pacientovim sodelovanjem.