Kuhinjski elementi naj bodo smiselno razporejeni

Pred nakupom kuhinje je potrebno dobro premisliti o številnih podrobnostih, saj je to prostor, namenjen vsakodnevni in pogosti uporabi. Ravno kuhinja je tista, kjer funkcionalnost postavitve res pride do izraza; kuhinjski elementi morajo biti nujno postavljeni tako, da imamo vse v pravilnem zaporedju in na optimalnem dosegu roke.

 

Kuhinjski elementi

 

Za načrtovanje moramo imeti podatke o obliki, velikosti in merah razpoložljivega prostora ter znanje o pravilnem zaporedju kuhinjskih elementov. Dokazano je, da z dobro postavitvijo t.i. delovnega trikotnika v kuhinji za pripravo hrane porabimo manj časa in energije.

 

Kaj obsega delovni trikotnik?

 

To so trije deli kuhinje, ki jih moramo smiselno povezati med seboj:

 

  1. prostor za shranjevanje živil,
  2. pomivalno korito z delovno površino,
  3. prostor za toplotno obdelavo hrane.

 

 

Načelo delovnega trikotnika poskušamo čim bolj upoštevati v vseh kuhinjah ne glede na njihovo postavitev in obliko – lahko so v dveh vrstah, eni vrsti, v obliki črke L, U in ostale. Gre za mesta, med katerimi se najpogosteje sprehajamo med delom. Razdalja med kuhinjskimi elementi v trikotniku ne sme biti ne prevelika ne premajhna; vsota razdalj naj ne znaša več kot 6,6 metra.

 

Dodatne omarice za kuhinjo

 

V kakšnem zaporedju si sledijo kuhinjski elementi v funkcionalni kuhinji?

 

Ključnega pomena je, da so razvrščeni glede na potek dela od leve proti desni;

 

– hladilnik in prostor za shrambo,

– delovna površina za pripravo,

– glavni del pulta z gospodinjskimi aparati in površina za pripravo,

– površina za toplotno obdelavo,

– prostor za odstavljanje,

– prostor za serviranje hrane.

 

Pravilni vrstni red je torej čisto logičen in enostaven, a še vedno dosti ljudi tega ne upošteva. Gre namreč za običajen potek priprave hrane – iz shrambe vzamemo hrano, jo očistimo in pripravimo za obdelavo, skuhamo, odstavimo in postrežemo. Ko kupujemo kuhinjo po meri, so kuhinjski elementi in njihova razporeditev povsem prepuščeni naši presoji, zato načrtovanje ne bi smelo povzročati prevelikih težav. Previdni bodimo le pri postavitvi kuhinjskih naprav, saj morajo biti tudi varni (pomivalno korito ne sme biti blizu štedilnika, na vrhu mikrovalovne pečice mora biti dovolj prostora za odvajanje zraka ipd.)

 

Kot vemo iz izkušenj, delovne površine ni nikoli preveč, zato bodo vmesne dodatne omarice za kuhinjo vedno dobrodošle. Ne smemo pozabiti niti na funkcionalno urejene predale različnih velikosti, ki naj bodo načrtovani tam, kjer poteka obdelava in priprava hrane. V zadnjem času so pogoste kuhinje, ki nimajo zgornjih elementov, zato je potrebno predvideti dodatne omarice za kuhinjo v spodnjem delu, kamor bomo spravili kozarce, skodelice in krožnike.

 

Če imate bolj kompleksno kuhinjo ali se pri načrtovanju ne znajdete najbolje, se obrnite na svetovalce v specializiranih prodajalnah, ki imajo s tovrstnimi zadevami veliko izkušenj in vam bodo zagotovo pomagali.

 

Elementi

 

Kuhinje v različnih oblikah

 

V ožjem prostoru pride so lahko kuhinjski elementi postavljeni le v enem nizu, kar pomeni, da je  kuhinja razporejena vzdolž ene stene. Zaželena je širina prostora vsaj 1,8 metra in dolžina vsaj 3,6 metra. Z vidika funkcije delovnega trikotnika ta postavitev sicer ni optimalna, saj je potrebno za pripravo hrane porabiti več časa zaradi več prehojene razdalje. Če imate relativno širok prostor, poskusite postaviti elemente v dve vrsti, pri čemer upoštevajte, da mora biti med njima dovolj manevrskega prostora za nemoteno srečanje dveh oseb. Če je prostora premalo, poskusite na eno stran postaviti vsaj plitvejše dodatne omarice za kuhinjo.

 

Že kuhinja v obliki črke L je veliko bolj prijazna za uporabnika z boljšo razporeditvijo delovnih in shranjevalnih območij. Za doseganje boljše učinkovitosti naj bodo kuhinjski elementi, kot so štedilnik, pomivalno korito in hladilnik – delovni trikotnik – postavljeni čim bolj proti sredini kuhinje.

 

Najbolj idealne razmere za delo v kuhinji pa bomo imeli v širokem prostoru, kjer lahko postavimo kuhinjo v obliki črke U. Na ta način bomo imeli vso delovno površino na dosegu rok. Pazimo le, da kuhinjski elementi ne bodo preveč ali premalo oddaljeni med sabo.

 

Standardne minimalne razdalje, ki se priporočajo, so:

– zgornji elementi vsaj 50 cm nad višino delovnega pulta,

– kuhinjska napa 65 cm nad prostorom za toplotno obdelavo,

– razdalja med dvema nizoma elementov 90-120 cm.

 

Po načrtovanju sledi … načrtovanje

 

Ko bodo kuhinjski elementi in dodatne omarice za kuhinjo razporejeni tako, kot nam najbolj ustreza, pa nas čaka še prijetnejši del načrtovanja – kateri barva in slog bosta popestrila naše vsakodnevno delo. Izbiramo lahko med mnogimi različnimi materiali. Tukaj pazimo le na primerne dimenzij elementov, vse ostalo lahko kreiramo po lastnih željah in zahtevah.