Zakaj so grelci vsestransko uporabni?

Grelci so naprave, najpogosteje izdelane iz kovine ali drugega toplotno dobro prevodnega materiala, katerih glavni namen je ogrevanje, oziroma gretje neke druge snovi, in ki najpogosteje delujejo s pomočjo električnega vira energije. Danes lahko grelce najdemo že praktično povsod. V kuhinjah, industrijskih in gostinskih obratih ter tudi v bivalnih objektih. Kaj je torej skrivnost njihove vsestranskosti?

 

Kako delujejo grelci?

 

Grelci so naprave, izdelane iz različnih vrst kovin. To, da je njihova glavna naloga gretje, pa razkriva že njihovo ime. Po navadi ob besedi grelec in gretje najpogosteje pomislimo na klasičen radiator, ki v nekem pogledu tudi spada med grelce. V stroki, pa se med grelce uvrščajo naprave, ki s pomočjo nekega vira energije same proizvedejo toploto, ki jo preko grelnega telesa oddajajo v okolico. Zato so večinoma tudi izdelani iz različnih kovin in kovinskih zlitin, saj kovine dobro prevajajo toploto, kar je pri grelcih ključnega pomena. Po navadi so namenjeni za gretje drugih kovin ali tekočin, uporabljamo pa jih tako, da jih vstavimo v vnaprej predvideno luknjo/tekočino in že lahko začnejo greti.

 

grelci

 

Kljub enaki osnovni nalogi, pa se oblika in sestava različnih vrst grelcev zelo razlikujeta in sta odvisni od njihove funkcije in področja uporabe. Njihova zasnova namreč omogoča, da lahko strokovnjak izdela grelec glede na naročnikove želje in področje uporabe. S tem pa se odpre široko polje vsestranske uporabe grelcev, še posebej električnih.

 

Kakšne vrste grelcev poznamo in kje jih uporabljamo?

 

V prvi vrsti grelce delimo glede na vir energije, preko katerega delujejo. Najpogosteje se poslužujemo električnih grelcev, saj so vsestransko uporabni, njihov vir energije pa je dostopen na vsakem koraku.  Pri električnih grelcih je potrebno poudariti, da so najbolj uporabni pri tistih procesih, pri katerih je treba neko snov ogreti, ni pa potrebno dosegati izredno visokih temperatur. To pomeni, da zelo prav pridejo na področju čevljarstva, ter v tekstilni, gumarski in živilski industriji …

 

Bolj znani električni grelci so:

  • potopni,
  • cevni,
  • galvanski,
  • laboratorijski …

 

Grelci se med seboj razlikujejo po obliki in sestavi, ki je odvisna od področja uporabe.

 

Potopne grelce se uporablja predvsem v živilski industriji, saj so odlični za segrevanje tekočin. Odlično pa se obnesejo kot grelci za radiatorje in bojlerje.

 

Cevni grelci pridejo prav takrat, ko potrebujemo usmerjeno toploto. Njihova toplota deluje tako, da ogreje ljudi in druge predmete, ne ogreje pa zraka, ki je med grelcem in predmetom, ki ga želimo ogreti. To je odlično za primere, ko želimo dobiti hitro in usmerjeno toploto.

 

Laboratorijske grelce se uporablja predvsem v laboratorijih. Njihova oblika je prilagojena bučkam, ki se jih v laboratorijih pogosto uporablja. Glavni namen laboratorijskih grelcev je ta, da dosežejo enakomerno temperaturo na celotni površini dna bučke, saj s tem bučki močno podaljšujejo življenjsko dobo. To pa zato, ker ne prihaja do neenakomernih raztezkov, ki so posledica večjih razlik v temperaturi, ki lahko nastanejo pri klasičnem ogrevanju z gorilnikom.

 

 

Galvanskih grelcev se najpogosteje poslužujejo v kemijski, tekstilni in kovinski ter gradbeni industriji.

 

Vsi električni grelci pa niso izdelani le iz kovine. Nekateri so izdelani iz osnovnega telesa, katerega jedro je mikanit ali naravni skrilavec, kot grelno telo pa to jedro obdaja žica.

 

Pomembno je, da je priključek električnih grelcev dobro izoliran. Zato izdelavo primernega grelca zaupajte strokovnjaku, ki svoje področje dobro pozna in bo izdelal kvaliteten grelec, ki bo lahko dolgo časa služil svojemu namenu.

 

Delovanje marsikaterega obrata, si danes že težko predstavljamo brez uporabe grelcev. Ravno tako pa so grelci postali tudi nepogrešljiv del našega vsakdanjika. Najdemo jih tako v gostinskih in industrijskih obratih, kakor tudi v bivanjskih objektih. Zaradi njihove glavne funkcije – ogrevanja drugih snovi, so vsestransko uporabni in nepogrešljivi.