Ko si ogledujete različna zemljišča za gradnjo hiše, bodite pozorni na naslednje postavke:

  • bližina avtoceste
  • bližina šola, bolnice, trgovine
  • koliko je zazidljivega dela zemljišča
  • hrup
  • posebnosti (onesnaževanje tovarn, bližina obrtnih con, nekatere motijo Romi…)
  • možnosti zaposlitve v bližini
  • preverite kakšne so namembnosti okoliških zemljišč v bližnji prihodnosti (če se bo v bližina gradila obrna cona, avtocesta, …)

 

Spletne strani, kjer lahko najdete zamljišča za gradnjo hiše:

www.nepremicnine.net

www.gohome.si

www.salamonovoglasnik.si

 

Seznam nepremičninskih agencij, ki vam lahko pomagajo pri iskanju pravega zemljišča:

Dolenjska

Gorenjska

Primorska

Štajerska

Prekmurje

 

Cene zemljišč po oceni občin:

 

Pogosta vprašanja:

Koliko provizije vzamejo nepremičninske agencije za posredovanje?

Nepremičninske agencije imajo po zakonu v SLoveniji 4 % provizije od zneska nepremičnine. Od tega obremenijo kupca z 2% provizije, prodajalca parce pa tudi za 2%. Pri tem morate vedeti, da je vedno oglaševana cena (ki jo vidite na spletnih straneh) napisana brez te provizije. Torej, praktično: parcela na spletni strani ali pri nepremičninskih agencijah se prodaja v vrednosti 50.000 evrov. Če jo kupite preko agencije, boste za njo odšteli 51.000 evrov.

 

Ali so parcele oglaševane po realnih cenah ali so precenjene?

V večini primerov so precenjene. Težko boste našli realno ceno. Večina ljudi, ki prodaja parcele, imajo v mislih, da vsaj za tretjino spustijo ceno, če bo to potrebno. Zato vedno poskušajte nižati ceno. Poznamo tudi primere, ko so v eni uri bili lastniki pripravlji spustiti ceno nepremičnine z 180.000 evrov na 80.000 evrov. To je sicer skrajni primer, ampak vedno je pa možno dogovoriti se za nižjo ceno.

Obstajajo določene vrednosti zamljišč glede na okolico (poglejte zgoraj), kjer so, kar določijo na občini. Primerjajte te cene z oglaševanimi in boste približno videli ali je realna ali precenjena.