Vhodna vrata – kakšna izbrati?

Se vam zdi, da vam vaša vhodna vrata ne nudijo dovolj varnosti? Ste zamenjali fasado, zdaj pa ste ugotovili, da ne pašejo lepo k pročelju vaše hiše? Potem je zadnji čas, da začnete razmišljati o tem, da vhodna vrata zamenjate. Preden se odločite za nakup, pomislite kakšna vrata želite, iz kakšnega materiala in s kakšnimi dodatnimi funkcijami.

 

vhodna vrata

 

Glede na razlog menjave vhodnih vrat, se odločite, iz kakšnega materiala želite da so vrata. Plastika, les ali aluminij? Zadnje čase so zelo moderna taka vrata, ki prepletajo vse tri materiale. Lahko pa izberete tudi steklo kot dodatek. Za lažjo odločitev, vam predstavljamo tri najpogostejše tipe vhodnih vrat.

Lesena vhodna vrata

Les je naraven material, ki s svojo brezčasnostjo daje občutek domačnosti, zato je velikokrat prva izbira, ko opremljamo svoj dom. Ker je les naraven material, na katerega vplivajo zunanji dejavniki, vročina, mraz, padavine, izberite vrata iz kakovostnega lesa, ki bo vašim vratom omogočil dolgo življenjsko dobo. Zahtevajo pa lesena vrata več vzdrževanja, saj jih je pametno zaščititi pred neugodnimi vremenskimi vplivi z barvanjem in lakiranjem.

Plastična vhodna vrata

Vsekakor so to najcenejša izbira. Umeten material, ki je pri višjih temperaturah slabo vzdržen, zato hitro pride do slabega tesnenja. Prav tako niso vsi PVC profili iz katerih so vrata izdelana, odporni na UV sevanje, zato lahko na soncu porumenijo in popokajo. So pa plastična vrata prava izbira, če želite dobro zvočno in toplotno izolacijo.

Aluminijasta vhodna vrata

Aluminij je material, ki je izjemno obstojen, poleg tega pa se v celoti reciklira. Vedno več kupcev se za alu vrata odloči zaradi njihovih izjemnih lastnosti:

 • Dolga obstojnost
 • Visoka zvočna izolativnost
 • Visoka toplotna izolativnost
 • Energijska varčnost
 • Dobra protivlomna zaščita
 • Stabilna konstrukcija
 • Izjemna kvaliteta
 • Nudijo veliko možnosti kombiniranja in se prilagodijo vsem vrstam objektov

V primerjavi z ostalimi tipi vhodnih vrat, so alu vrata malce dražja, vendar se na dolgi rok njihov nakup izplača, saj so po kvaliteti neprimerljivi z vrati iz drugih materialov. Ponavadi so prašno lakirana, kar zagotavlja odpornost na UV sevanje, s tem pa se podaljša njihova življenjska doba. Aluminijasta vhodna vrata ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, edino kar je potrebno je, da jih občasno očistite s čistilnimi sredstvi, ki so temu namenjena. Čiščenja se vedno lotite pri zunanji temperaturi, ki ni višja od 25 stopinj.

 

vhodna vrata

 

Kvalitetna aluminijasta vhodna vrata boste našli pri podjetju Inotherm. Klasičen ali moderen dizajn, med 400 različnimi vratami, boste gotovo dobili taka, ki vam bodo ustrezala. Njihov bogat katalog vas ne bo pustil ravnodušne, lahko pa uporabite tudi spletno orodje, oziroma konfigurator, s katerim sami izberete kakšen tip vrat želite imeti. Oblika, barva, posebni dodatki, vse dodajte sliki vaših vrat, nato pa izbrana vrata dodate na sliko vašega pročelja. Tako lahko izdelate tudi več slik in jih med seboj primerjate, dodajate kar se vam zdi, da manjka in odvzamete, kar je preveč, spreminjate barvo, obliko, pravzaprav si čisto sami lahko kreirate kakšna vrata želite imeti. Tako bo tudi nakup lažji, saj bodo prodajalci točno razumeli kaj želite in vam bodo lahko v najkrajšem možnem času izdelali vaša sanjska vhodna vrata.

Poleg materiala in stila vaših vrat, pa ne pozabite na najpomembnejše – varnost vašega doma. Izberite vrata, ki imajo:

 • Večtočkovno ključavnico
 • Pravo debelino profila vrat
 • Kvaliteten cilinder
 • Nasadila z varnostnimi elementi
 • Dovolj debelo steklo, v kolikor ste izbrali vrata z dodatkom stekla

Za dodatno zaščito vašega doma pa poskrbijo elektronski senzorji za zaklepanje, ki jih je mogoče vgraditi v vse profile vrat.

Ljudsko izročilo pravi, da so vhodna vrata zrcalo naše hiše, zato izberite vrata, ki bodo izražale toplino in vam omogočale zasebnost, poleg varnosti vašemu domu, pa dale tudi lep estetski videz pročelju vaše hiše.