Peleti so najbolj naravno ekološko in poceni ogrevanje

Peleti so ena najbolj čistih in ekoloških načinov ogrevanja, s tem, da je takšno ogrevanje še cenejše od drugih vrst ogrevanja kot so olje, elektrika, ogrevanje na trda goriva. Vendar se različni peleti med seboj razlikujejo po kakovosti in to bistveno, odvisno je od proizvajalca, kako jih je naredil. Če želite biti vso zimo res na suhem in toplem, morate imeti doma dovolj zaloge dobrih, kakovostnih peletov, ki jih nabavite pri preizkušenem in zaupanja vrednem proizvajalcu.

peleti

Peleti nastanejo tako, da se zbere les iz proizvodnje lesnih izdelkov, ki ostane in sega zmelje v drobne koščke, ki predstavljajo osnovo za kakovostne pelete. Les je lahko različen, ne sme pa vsebovati doti smrekovine. Ostanki lesa se stisnejo v valje, ki se razrežejo na drobne koščke in tako nastanejo peleti za peč, ki s svojo obliko pripomorejo k temu, da se zrak v peči pretaka enakomerno med peleti in tako zelo dobro gorijo.

Nekakovostni peleti lahko povzročijo večje težave v peči, najmanjša je ta, da se smodijo in cvrejo v peči, spuščajo dim in saje ter smolo in ne gorijo. Slabo izgorevanje lesa povzroči umazanijo v peči, obloge, tudi b dimniku in zato zelo slabo izgorevanje. Takrat je treba dimnik večkrat čistiti, kar povzroča še dodatne stroške. Vsak les kot tudi peleti morajo biti dobro sušeni z malo vsebnosti vlage nekje do 12 %, da gorijo dobro in potem oddajajo tudi visoko temperaturo za prijetno toploto tudi pozimi, ko mora peč goreti veliko močneje kot v drugih letnih časih. Takrat boste bistveno manj pokurili kurjave, če boste imeli na zalogi res kakovostne, dobro sušene pelete iz lesa, brez različnih primesi in lubja, ki ga znajo nekateri proizvajalci tudi dodajat, kar zopet povzroča slabo izgorevanje in dodatne težave pri tovrstnem ogrevanju.

Pelete lahko naročite v velikih ali manjših količinah, glede nato , koliko prostora imate na razpolago za hranjenje.