implantati
|

Kako pomagajo implantati pri izgubi zob

Implantati nadomestijo izgubljen zob zaradi poškodbe ali bolezni, saj lahko oseba doživi zaplete, kot so hitra izguba kosti, okvara govora ali spremembe vzorcev žvečenja, ki povzročajo nelagodje, o čeme preberite tukaj https://luxdental.si/implantatiati. Nadomestitev izgubljenega zoba z zobnim vsadkom lahko bistveno izboljša kakovost življenja in zdravje pacienta. Implantati so sistemi zobnih vsadkov sestavljeni iz telesa zobnega vsadka in abutmenta zobnega vsadka ter lahko vključujejo tudi vijak za pritrditev abutmenta. Telo zobnega vsadka se kirurško vstavi v čeljustno kost namesto zobne korenine. Nastavek za zobni vsadek je običajno pritrjen na telo vsadka s pritrdilnim vijakom nastavka in sega skozi dlesen v usta, da podpira pritrjene umetne zobe.

Implantati se morajo previdno izbrati. Preden izberete zobne vsadke, se pogovorite s svojim zobozdravnikom o morebitnih koristih in tveganjih ter o tem, ali ste kandidat za poseg. Stvari, ki jih je treba upoštevati, so naslednje: aše splošno zdravje je pomemben dejavnik pri določanju, ali ste dober kandidat za zobne vsadke, koliko časa bo trajalo, da se zaceli in kako dolgo lahko vsadek ostane na mestu.

Vprašajte svojega zobozdravnika, katero znamko in model sistema zobnih vsadkov uporabljate in shranite te podatke za svojo evidenco, saj so implantati različni med seboj. Kajenje lahko vpliva na proces celjenja in zmanjša dolgoročno uspešnost implantata. Proces celjenja telesa vsadka lahko traja več mesecev ali dlje, v tem času pa imate običajno namesto zoba začasno oporo.

Po posegu zobne implantacije natančno upoštevajte navodila za ustno higieno, ki vam jih je dal vaš zobozdravnik. Redno čiščenje implantata in okoliških zob je zelo pomembno za dolgoročno zdravje zob in vsadka. Načrtujte redne obiske pri svojem zobozdravniku. Če se zdi, da je vaš implantat ohlapen ali boleč, takoj obvestite svojega zobozdravnika. Zobni vsadki lahko bistveno izboljšajo kakovost življenja in zdravje osebe, ki jih potrebuje. Vendar pa lahko včasih pride do zapletov. Zapleti se lahko pojavijo kmalu po vgradnji zobnega vsadka ali veliko kasneje. Nekateri zapleti povzročijo odpoved vsadka, običajno opredeljeno kot ohlapnost ali izguba vsadka. Okvara vsadka lahko povzroči potrebo po drugem kirurškem posegu za pritrditev ali zamenjavo sistema vsadkov. Zato je nujno, da izberete kakovostno zobno kliniko.