Čistilne naprave za varovanje okolja

Ker v gospodinjstvu vsak dan proizvedemo velike količine odpadne vode, pri kateri gre predvsem za odplake, je pomembno da v skrbi za okolje to vodo prečistimo. Večina gospodinjstev je priključena na javno kanalizacijsko omrežje, kjer pa to ni mogoče, nam prav pridejo čistilne naprave. Za hiše, vikende in ostale bivalne objekte, je dovolj mala čistilna naprava, medtem, ko so čistilne naprave za uporabo v industriji večje. Na https://2pr.si si lahko ogledate različne vrste prečiščevalnih naprav.

 

cistilne-naprave

 

Glede na velikost in tip čistilne naprave, se razlikuje tudi njihovo delovanje. Ne glede na to, ali so biološke, pretočne, membranske ali rastlinske, namen njihovega delovanja je pri vseh enak – prečiščevanje vode s pomočjo razgradnje mikroorganizmov. Delujejo tako, da se najprej s pomočjo posebnih filtrov odstrani večje odpadke, ki so večji od 5 mm. Nato gre prečiščena, a še vedno umazana vode naprej v bazene, kjer se začne razgradnja organskih snovi, s pomočjo mikroorganizmov, ki se prehranjujejo z umazanijo in jo s tem razgradijo. V te bazene se dovaja tudi kisik, da se razgradnja pospeši. Nato sledi še zadnji del, ko se vodo prelije v usedalnik, kjer se dodatno prečisti s tem, da se poseda. Tako vodo se potem spelje nazaj v okolje.

Pri nakupu čistilne naprave je treba biti pozoren poleg na ceno še na druge stvari, kot naprimer, kdo je dobavitelj, ali je v ceno vključen servis in kdo jo bo montiral. Pomembno je tudi, da vam nekdo svetuje, kakšno čistilno napravo sploh izbrati glede na bivalno okolje in število ljudi v gospodinjstvu.

Poleg tega, da čistilne naprave veliko pripomorejo k varovanju okolja, so tudi cenejša izbira, kot priključek na javno kanalizacijo. So izredno varčne, saj za delovanje uporabljajo samo električno energijo za vklop. Zadovoljni uporabniki povedo, da so stroški za razliko od komunalnega priključka skoraj za polovico nižji. Pri nakupu pa lahko prišparate tudi s tem, da se prijavite na določene razpise in se potegujete za nepovratna sredstva, oziroma lahko dobite subvencijo EKO sklada.