Rent a car & zavarovanje – kaj morate vedeti?

Recimo, da ste se odločili, da boste najeli rent a car. Ravno se namreč odpravljate na počitnice z letalom, tam pa si želite imeti avtomobil. Preden doma ali v tujini sklenete pogodbo o najemu avtomobila, se pozanimajte o nekaterih ključnih delih najema. V nadaljevanju članka vam predstavljamo nekaj osnovnih vprašanj, na katera bi moral vsakdo vedeti odgovore, preden se odloči za rent a car.

Vsako podjetje, ki se ukvarja z izposojo avtomobilov, ima svojo politiko in svoja pravila. Vsako pa zavaruje svoja vozila. Na vas je, da se pozanimate, kakšno zavarovanje avtomobila vam pripada ob najemu avtomobila in kakšni so pogoji uporabe. Nekaj najpogostejših najdete spodaj.

 1. Vzemite si čas, da natančno preberete pogodbo

Preden rezervirate avtomobil, preberite pogoje najema in pogodbo. Tri glavne točke, o katerih morate biti podučeni pred najemom avtomobila so zavarovanje, franšiza in morebitna doplačila. Šele, ko so vam vse te tri stvari jasne, ste natančno prebrali pogodbo.

 1. Pogoji pomembnejši od cene

Morda se za najem avtomobila odločate zgolj na podlagi cene, kar je lahko huda napaka. V resnici so pogoji najema namreč mnogo bolj pomembni od cene – kajti v pogojih so napisana tudi vsa možna doplačila in ostale pomembne informacije. Zatorej preberite ves drobni tisk in šele nato primerjajte cene med ponudniki.

 1. Bistveni elementi pogojev najema

Ko prebirate pogoje najema, bodite še posebej pozorni na nekaj alinej, ki zajemajo glavne elemente. Med njimi bi morali najti odgovore na sledeča vprašanja:

 • Ali se z najetim avtomobilom lahko odpravite v tujino? Torej, ali smete potovati čez mejo in ali za tovrstno potovanje potrebujete kakšne dodatne dokumente, kot je zelena karta. Ali so tovrstni dokumenti že vključeni v najem, ali morate zanje poskrbeti sami?
 • Komu je dovoljeno voziti najet avtomobil? Ga boste vozili samo vi, ali bo voznikov več? Običajno je drugega ali tretjega voznika treba posebej prijaviti in seveda doplačati zanj. Imena vseh voznikov morajo biti navedena ob sklepanju pogodbe.
 • Kolikšna je minimalna starost voznika? Pogosto se zgodi, da najem avtomobila ni dovoljen za voznike, mlajše od 21 let, ali pa je zanje treba doplačati. Enako je z mladimi vozniki. Ponekod je najem možen tudi za mlade voznike, drugod ne. Enako je z vsemi vozniki mlajšimi od 25 let, saj bodo nekatera podjetja zahtevala doplačilo za voznika, ki še ni dopolnil 25 let.
 • Kaj storiti v primeru nesreče? V pravilih oziroma med pogoji bi morali najti tudi odgovor na to vprašanje. Zagotovo boste morali o nesreči obvestiti policijo in podjetje, pri katerem ste najeli avtomobil. Kakšne so še vaše dolžnosti v primeru nesreče? Vse preberite v pogojih najema.
 • Še ena pomembna točka je gorivo. Načeloma vedno dobite poln rezervoar z gorivom in od vas je pričakovano, da boste prav takšnega tudi vrnili. Če vrnete avtomobil s praznim rezervoarjem, vam bo rent a car podjetje najverjetneje zaračunalo višjo postavko, kot bi jo plačali na bencinski črpalki. Za tovrstno odstopanje od pogodbe, se morate tudi vnaprej dogovoriti.
 1. Rent a car zavarovanje

Vsako vozilo, ki ga najemate, ima že sklenjeno zavarovanje – vprašanje je le, kakšno. Pozanimajte se o zavarovanju, ki je vključeno v najem avtomobila in ga po potrebi dopolnite. Če recimo najemate dražji avtomobil, zagotovo ne boste hoteli tvegati večjih stroškov, ki bi lahko nastali ob nesreči ali poškodbi vozila. Tri najpogostejša zavarovanja, ki jih imajo vozila za najem, so našteta spodaj. Vendar ni nujno, da so za vozilo sklenjena vsa ta zavarovanja, zato se pozanimajte, kako jih lahko dopolnite, če najemate dražje vozilo.

 • Zavarovanje proti kraji (“Theft Protection”) je zavarovanje, ki pokriva vse vrste tatvine in kraje: navadno, vlomsko in roparsko.
 • Zavarovanje avtomobilske odgovornosti (“Mandatory Third Party Liability Insurance Provision”) je zavarovanje, ki krije škodo, ki jo voznik povzroči ostalim udeležencem v prometni nesreči. To pomeni, da če povzročite prometno nesrečo, zavarovalnica krije materialno (poškodbe na vozilu) in nematerialno škodo (telesne poškodbe, smrt) oseb, ki ste jih poškodovali (udeležencem v prometni nesreči).
 • Kasko zavarovanje (“Collision Damage Waiver / Loss Damage Waiver, CDW, LDW, DW”) je zavarovanje, ki krije škodo, nastalo pri poškodbah ali kraji vozila. Preden podpišete pogodbo, dobro preverite, katera škoda je vključena v kasko zavarovanje, saj pogosto ne zajema poškodb pnevmatik, platišč in vetrobranskega stekla.
 1. Odbitna franšiza

Odbitna franšiza ali soudeležba se obračuna v primeru poškodbe ali kraje vozila. Dolžnost kritja stroškov morate opraviti v primeru, če škodo na vozilu povzročite sami in tudi, če jo povzročijo vremenski pojavi, kot je na primer toča. Preden se usedete v najeti avtomobil in se odpeljete na počitnice, se prepričajte, kako visoka je franšiza oziroma vaša lastna udeležba, v primeru škode, prepričajte se pa tudi o opravljeni registraciji vozila. Po dogovoru lahko tudi spremenite višino zavarovanja in franšize, s čimer zmanjšate soudeležbo v primeru nesreče, vsekakor pa je potem najem vozila dražji.