Polnenje klime

Polnjenje klime je ključni korak za njeno optimalno delovanje

Pomemben del rednega vzdrževanja avtomobila, kljub temu da se nam lahko zdi dolgočasno in nepotrebno, je polnjenje klime. Na tej povezavi si preberite, kaj morate vedeti o polnjenju klime. Vendar pa je ključnega pomena, da se temu opravilu posvetimo, če želimo, da bo naš avto deloval optimalno. Kako poteka polnjenje klime, kako pogosto je polnjenje klime potrebno in zakaj je tako pomembno? Klimatska naprava v avtomobilu je sestavljena iz treh ključnih delov: kompresorja, kondenzatorja in uparjalnika. Ti deli skupaj ustvarjajo prijetno hladno vzdušje v avtomobilu, tudi v vročih poletnih dneh. Ključna sestavina, ki povezuje te dele klimatske naprave, je poseben plin, s katerim je naprava napolnjena. Sčasoma se ta plin porabi in redno je potrebno dodajati novega.

Polnenje klime

Ko je klimatska naprava vključena, kompresor vzpostavi visok pritisk in potiska plin proti kondenzatorju. Kompresor je srce klimatske naprave, saj brez njega ne more opravljati svoje funkcije. Zaradi normalne uporabe se plin postopoma porabi in zmanjša učinkovitost delovanja klime. Zato je pomembno, da redno preverjamo in po potrebi napolnimo klimo s plinom, da zagotovimo optimalno delovanje. Kondenzator igra pomembno vlogo pri delovanju avtomobilske klime. Ko plin doseže kondenzator pod visokim pritiskom, se zgodi proces kondenzacije, pri katerem plin preide v tekoče stanje. Ko plin postane tekočina, je naslednji korak odstranitev vlage. Vlažnost z nizkimi temperaturami lahko povzroči nastanek ledenih delcev, kar lahko privede do mehanskih poškodb v sistemu. Nato se pritisk spremeni v nizkega, kar omogoča tekočemu plinu, da vstopi v uparjalnik. Uparjalnik nato tekočino upari, tako da se spet spremeni v plin.

Ko plin v tekočem stanju, pod nizkim pritiskom, doseže uparjalnik in se tam pretvori nazaj v plin, se zaključi en cikel hlajenja. Plin je prešel celoten krog od kompresorja do uparjalnika. Ko je en krog hlajenja končan, se proces ponovi. Kompresor ponovno vleče plin pod nizkim pritiskom in ga pošlje nazaj proti kondenzatorju pod visokim pritiskom. Ta grob opis prikazuje, kako deluje avtomobilska klima. Način delovanja je podoben drugim vrstam klimatskih naprav, na primer tistim, ki jih imate v svojem domu ali pisarni.