parodontoza

Kaj je parodontoza in kako se jo lahko znebite?

Parodontoza ali bolezen dlesni je vnetje dlesni in kosti, ki podpirajo zobe. Če se parodontoza ne zdravi, lahko vodi do izgube zob. Toda s pravilnim zdravljenjem in preventivo lahko preprečite njeno rast in ohranite zdrave dlesni in zobe, zato zaupajte najboljšim zdravnikom. Parodontoza se začne kot vnetje dlesni, znano kot gingivitis. Dlesni postanejo rdeče, otečene in krvave, kar lahko povzroči bolečino ali nelagodje pri žvečenju. Če se ne zdravi, lahko vnetje širi in vpliva na kosti in vezivno tkivo, ki podpirajo zobe. To lahko povzroči izpadanje zob.

Vzroki za parodontozo so lahko različni, vključno z zobno gnilobo, nezadostnim čiščenjem zob in dlesni, kajenjem, boleznimi srca in ožilja ter stresom. Nekateri ljudje so tudi genetsko nagnjeni k parodontozi. Preprečevanje parodontoze je preprosto in vključuje redno čiščenje zob in dlesni, redne zobne preglede, zdrave prehranske navade in omejevanje kajenja. Če imate težave z dlesnimi, se posvetujte s svojim zobozdravnikom, ki vam bo lahko svetoval in predlagal ustrezno zdravljenje in ugotovil, ali je parodontoza prisotna.

Zdravljenje parodontoze lahko vključuje kirurško zdravljenje, čiščenje zob in dlesni, terapijo s fluorsko pasto in antibiotiki. Vaš zobozdravnik vam bo svetoval najboljšo možnost za vaše potrebe in zdravstveno stanje. Parodontoza lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, zato je pomembno, da jo preprečite s pravilno higieno in rednimi pregledi. Če že imate težave z dlesnimi, se posvetujte s svojim zobozdravnikom, da začnete z ustreznim zdravljenjem. Ohranjanje zdravega ustnega prostora vam bo pomagalo ohraniti zdrave dlesni, zobe in celotno telo.

Ključno je, da se zavedate, da parodontoza ni nekaj, s čimer se morate sprijazniti. Z rednim čiščenjem in pregledi pri zobozdravniku lahko preprečite njeno rast in ohranite zdrave dlesni in zobe. Prav tako je pomembno, da se naučite prepoznati znake parodontoze, da lahko ukrepate pravočasno. Ti vključujejo rdeče, otečene in krvave dlesni, bolečino pri žvečenju in izpadanje zob. Če opazite katerikoli od teh znakov, se takoj posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Parodontoza lahko vpliva na vaše splošno zdravje in lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, diabetes in druge bolezni. Zato ne odlašajte in poskrbite za svoje dlesni danes!